Ten wyjątkowy
przysmak pochodzi spod samiuśkich Alp. Był pospolitym posiłkiem alpejskich
pasterzy, którzy mieszali mleko, kaszę, ziarna owsa i jagody - na bazie tego
pomysłu powstało znane nam wszystkim dziś musli.
Historia musli zaczyna się ok roku 1890, kiedy to młody
amerykański stomatolog John H. Kellogg postanowił udoskonalić dietę swoich
podopiecznych. Pokruszył ziarna pszenicy i kukurydzy, ugotował je na parze i
przyrumienił. Tak powstały słynne cornflakes. Wartość smakową do tego niezwykłego
pokarmu dodał szwajcarski lekarz i dietetyk dr. Maximilian Oskar
Bircher-Benner, który zaczął podawać swoim pacjentom w szpitalu dietę opartą na
świeżych owocach i warzywach.
Specjalnie przygotowana dieta miała być częścią
terapii. W ówczesnych czasach musli stało się lekiem na wiele chorób, głównie
zapewne dlatego, że jego podstawowym składnikiem było jabłko. Do dziś
słownikowa definicja musli oddaje tę starą recepturę: musli to potrawa z
zalanych mlekiem płatków owsianych oraz świeżych, startych owoców lub
specjalnie spreparowanego ich suszu. Głównym składnikiem w musli powinny więc
być owoce.
Intuicje Bircher-Bennera okazały się na tyle skuteczne, że w
1904 roku postanowił założyć w górach pod Zurychem klinikę Lebendige Kraft
(Siła życia), w której podstawowym elementem terapii pacjentów cierpiących na
choroby cywilizacyjne była mieszanka zbóż i owoców, czyli musli, oraz praca na
świeżym powietrzu. Po latach badania naukowe potwierdziły wpływ musli na
zdrowie, a popularność tego pożywnego i lekkostrawnego posiłku zataczała coraz
szersze kręgi.
W swojej recepturze Bircher-Benner proponował słodzone mleko
skondensowane, ponieważ w tamtych czasach na świecie szalała gruźlica, a nie stosowano
jeszcze pasteryzowanego mleka i dlatego szwajcarski dietetyk uznał, że mleko
skondensowane, wolne od zarazków, będzie bezpiecznym kompromisem.
W latach 40. i 50. musli bardzo szybko rozprzestrzeniło się
w całej Szwajcarii jako lekkostrawny posiłek spożywany na kolację. Weszło
również na stałe do menu w wojsku, więzieniach, internatach i hotelach. A
wkrótce potem jako zdrowy zwyczaj kulinarny pojawiło się na stołach Europy i
Świata. Dziś, obok czekolady, to najbardziej znany szwajcarski wynalazek kulinarny.
Do napisania artykułu zainspirowała mnie strona z Musli
Do napisania artykułu zainspirowała mnie strona z Musli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz